Ny viden om Indlandsisens bevægelse kan gøre os klogere på hvornår havene stiger

Niels Bohr Institutet
934 views
30. januar 2023
Gennemtrawling af tusindvis af satellitmålinger med kunstig intelligens har vist forskere fra GEUS og Københavns Universitet, at smeltevand i tunneller under isen får Indlandsisen til at ændre hastighed og nogle steder bevæge sig endnu hurtigere mod havet. Det kan øge afsmeltningen, især under et varmere klima, og er derfor vigtigt at holde øje med, mener forskerne bag studiet.

Stigende temperaturer på jorden får hvert år stykker af Indlandsisen til at brække af og falde i havet og Indlandsisens overflade til at smelte. Det får verdenshavene til at stige og derfor holdes der skarpt øje med Indlandsisens bevægelser.

I et nyt studie [link https://doi.org/10.1029/2022GL100343] af netop indlandsisen har danske forskere fra GEUS og Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet ved hjælp af omfattende satellitmålinger opdaget, at Indlandsisens bevægelser ser ud til at hænge nøje sammen med det smeltevand, der løber under isen. Forskerne har ved hjælp af kunstig intelligens analyseret isens bevægelser, som de nu kan inddele i fire kategorier ud fra bevægelsesmønstret.