Jan B. Lillelund, CTO for IBM Danmark

Niels Bohr Institutet
585 views
NBI studerende laver øvelser online på IBM kvantecomputer
Spillereglerne i kvantemekanik er meget anderledes end i den klassiske fysik, ja med Bohrs ord er de chokerende anderledes "Den der ikke er er blevet chokeret over kvantemekanik, har endnu ikke forstået den".

De studerende på Niels Bohr Institutet nøjes ikke med at blive indført i kvantemekanikken med tavle og kridt, de laver rent faktisk også øvelser på IBMs kvantecomputer oppe i skyen, hvor de tester kvantemekanikken af.

Kvanteintuition
Når de fysikstuderende arbejder med mekanik, termodynamik og elektromagnetisme bruger de i høj grad deres intuition til at forstå de udregninger og forsøg de udfører. Når vi eksempelvis slipper en bold, vil vores intuition fortælle os, at den falder nedad. Og hvis vi regner efter og finder, at det tager ca. 1/2 sekund for bolden at falde den første meter, fortæller vores intuition os, at det nok ikke er helt skævt.

Denne klassiske intuition er derfor supernyttig. Men den samme luksus har vi ikke når det kommer til kvantemekanik. For at blive god til kvantefysik må man derfor opbygge en intuition for hvordan kvantesystemer opfører sig, dvs. en kvanteintuition.