Sofus Laguna Kristensen forklarer om Atomuret

Niels Bohr Institutet
472 views
6. oktober 2021
Ultrapræcise målinger med Atomure
Atomure anvendes mange forskellige steder uden at man er klar over det, f.eks. i satellitter til geofysiske undersøgelser af Jordens tyngdefelt, gravitationsbølger fra rummet, aktiehandel og siden de tidlige 90'ere i satellitter til GPS, der navigerer dig rundt med få meters nøjagtighed.

Atomure har i dag et utal af anvendelser, hvor en af de vigtigste er den internationale tidsstandard, der er defineret ud fra et globalt netværk af atomure. Atomure anvendes også til GPS, hvor et atomur ombord på en satellit præcist måler den tid det tager et signal at nå frem og tilbage mellem satellitten og en modtager, og derved kan bestemme din position på jordoverfladen med få meters nøjagtighed.

I et svagt tyngdefelt går tiden hurtigere end i et stærkt tyngdefelt, og hvis man ikke justerer for denne effekt i de atomure, som satellitterne er udstyret med, ville der i løbet af bare en dag i rummet opstå en fejl på 10 km i positionsbestemmelsen.

I forskningen anvendes atomure også blandt andet til at undersøge fundamental fysik, ved at måle tiden så præcist, at vi kan lede efter små afvigelser fra de etablerede teorier, deriblandt Albert Einsteins specielle relativitetsteori, der foreskriver, at tiden bevæger sig langsommere jo stærkere en tyngdekraft du oplever.

Det vil sige, et atomur i toppen af Eiffeltårnet oplever målbart tiden hurtigere end et atomur ved havoverfladen.

https://nbi.ku.dk/Nyheder/temaer/atomure/