Kort om Exoplaneter

Niels Bohr Institutet
224 views
Vi kender i dag 5000 exoplaneter udenfor (exo = udenfor) Solsystemet, der kredser om en anden stjerne end Solen. Det er kun stjernerne i den allernærmeste del af Mælkevejen – den Galakse som vi er en del af – hvor vi kan se om der er planeter omkring stjernen.

Bor der nogen som os på planeter som Jorden i kredsløb om fremmede stjerner?

Hvis der ser ligesådan ud over hele Mælkevejen som i vores nærmeste omegn, må der være mindst et par hundrede milliarder planeter i Mælkevejen. Ca. 10 milliarder af dem vil være af nogenlunde samme størrelse som Jorden, og i en bane om deres stjerne, hvor stjernens lys varmer dem op til nogenlunde samme temperatur som Jorden selv.

Teoretisk set kunne man bo der, og vi siger derfor at de ligger i den beboelige zone.

Umiddelbart kunne man så tro, at det vrimler med liv i universet, og måske endda, at der er mange planeter, hvor der bor væsener der minder lidt om os. Sådan er det måske, men vi ved endnu så lidt om, hvad der skal til for at livet kan opstå og udvikle sig, at Jorden godt kan være den eneste planet hvor livet i praksis nogen sinde fik fodfæste - blandt milliarder af jordlignende, men livløse exoplaneter i den beboelige zone.

Det er det spørgsmål som vi i dag bevæger os med hastige skridt henimod at kunne besvare.

Se vores temaside om Exoplaneter her: https://nbi.ku.dk/Nyheder/temaer/exoplaneter/